13 Sty Kasza pęczak z warzywami
Składniki na około 6 – 8 porcji:
- papryka – 1 sztuka
- kalafior – 1/2 sztuki
- bakłażan – 1 sztuka
- cukinia – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka + natka pietruszki
- czosnek – 4 ząbki
- cebula – 1 sztuka
- kasza pęczak – 2 torebki
- oliwa z oliwek – 2 – 3 łyżki
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na sposób al dente. Kaszę pęczak gotujemy około 15 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w grubsze pasterki i gotujemy w drugim garnku. Kroimy cukinię i bakłażana, którego solimy w celu pozbycia się goryczki. Na patelni z oliwą z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem i smażymy cukinię, która solimy i pieprzymy. Następnie smażymy bakłażana i paprykę. Wszystkie warzywa dorzucamy do ugotowanej kaszy. Przyprawiamy kminem rzymskim i kolendrą, posypujemy natką pietruszki.
Danie można przygotować również z sosem pomidorowym.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia – 220kcal
Białko – 6,8g
Tłuszcz – 6,4g
węglowodany – 38g
Błonnik – 7,35